De lerende stad
“Jop Fackeldey, onze wethouder van economische zaken, vertelde mij kort geleden over een nogal vreemde situatie die in Lelystad aan de hand is.
Lelystad heeft namelijk te maken met een sterk groeiende werkloosheid, maar Lelystad heeft ook te maken met een sterk groeiende werkgelegenheid. Een duidelijker bewijs van de mismatch tussen onderwijs en bedrijfsleven is er niet te geven.
Een duidelijkere motivatie om als onderwijs meer samenwerking te zoeken met het bedrijfsleven is er ook niet.
Voor de zomervakantie heb ik bij de gemeente aangegeven dat de nieuwe onderwijsclusters ook nieuwe mogelijkheden voor Lelystad kunnen genereren, zoals bijvoorbeeld nieuwe mogelijkheden om samen te werken. Ik gaf ook aan dat we niet moesten wachten met hierover nadenken als alles al gerealiseerd is, maar dat we nu moesten werken aan nieuwe verbindingen die goed zijn voor zowel de stad Lelystad als het nieuwe onderwijs.
De gemeente vond dit een goed idee en daarom is er vanaf dat moment een community of learning ontstaan van een aantal werkgevers, de gemeente Lelystad, een aantal mensen van de SVOL, de Rotary Club, zorgorganisaties, HBO Windesheim en het MBO College Lelystad.
Deze community heeft als werktitel ‘Lelystad, een lerende stad’.
Nadat iedereen in juni zichzelf gepresenteerd had en zijn eigen perspectief had gedeeld, hebben we een aantal afspraken gemaakt.
Zo hebben we afgesproken dat we samen eigenaar zijn van de beweging die aan het ontstaan is, zodat we, wanneer we een mogelijkheid tot verbinding zien of elkaar nodig denken te hebben, elkaar altijd kunnen vinden.
Ook hebben we afgesproken bij elkaar in de ‘keuken’ te komen kijken om elkaars organisatie beter te leren kennen en te kunnen ontdekken waar je elkaar kunt aanvullen of bijstaan.
Zelf heb ik bijvoorbeeld meegelopen met een leidinggevende van Vitree en ik heb aan den lijve ondervonden wat de Jeugd en Gezinteams doen, hoe ze dat bespreken, wat hun achterliggende gedachten zijn en hoe ze onderwijs en zorg, zeker in het kader van passend onderwijs, bij elkaar denken te brengen.
Voor mij was dat een hele nieuwe wereld. Je merkt dat ze letterlijk een andere taal spreken en dat ze een heel ander gevoel hebben bij bijvoorbeeld de omgeving van een leerling.
Een andere wereld ervaren en naar leerlingen en onderwijs kijken vanuit zo’n ander perspectief maakt dat je meer begrip krijgt voor elkaar en daardoor ook veel beter in staat bent samen te werken. Dat kan niet als iedereen op zijn eigen eiland blijft zitten.
Dit geldt natuurlijk ook voor werkgevers en het onderwijs, het voortgezet onderwijs en het vervolgonderwijs, gemeente en werkgevers en ga zo maar door. Iedereen heeft een beperkt beeld van wat er speelt, nodig is en mogelijk zou zijn en door dit in een lerende gemeenschap samen te brengen creëer je talloze mogelijkheden. Mogelijkheden om van elkaar te leren, om elkaar te kunnen versterken en om samen te werken.
De mismatch waar wethouder Fackeldey het over heeft is alleen op te lossen als we nadrukkelijk de duurzame samenwerking zoeken met de werkgevers in de regio en de gemeente Lelystad. Het mooie is: zij staan daar voor open. Zij zien ook dat leerlingen die van school komen te weinig weten wat ze moeten weten en te weinig kunnen wat ze moeten kunnen.
De nieuwe clusters geven de leerlingen de mogelijkheden hun plaats te verwerven op de arbeidsmarkt. Juist in ons eigen Lelystad, waar de meeste basis- en kaderleerlingen werkzaam kunnen en willen zijn.”
Barry Lommen is bestuurder van de Stichting voor Voortgezet Onderwijs Lelystad
Onderwijs